Taman Budiman, Parit Raja, Batu Pahat


Selamat datang ke blog Tanaman Fertigasi kami. Kami baru mula bergiat sebagai petani secara sambilan dengan perkongsian modal.

Blog ini hanya sebagai catatan dari pengalaman yang telah kami tempuhi sepanjang penglibatan kami dalam bidang ini.

Kini, kami maju setapak lagi di mana kami juga telah cuba mempelajari cara-cara untuk memasang sistem fertigasi.

Tuesday, April 27, 2010

Berakhirnya buah musim kedua...

Tuesday, April 27, 2010
Bermula dari awal April-2010, kerja-kerja memetik buah lada dijalankan dengan giatnya. Maklumlah, kerja sambilan....tak menang tangan nak memetik buah-buah lada di pokok. Kini kerja memetik buah-buah lada telah berakhir (adalah tinggal saki baki buah yang masih kecil kat pokok) dengan hasil yang dipetik mencapai sehingga 180kg (musim pertama hanya dapat 130kg aje)....Alhamdulillah. Tak berdaya untuk memetik sendiri, kami mengupah orang memetik lada dengan kadar upah

1 comments

Friday, April 9, 2010

Hole Saw saiz 14mm

Friday, April 9, 2010
Seperti yang telah dinyatakan di dalam post sebelum ini, http://fertigasi-tamanbudiman.blogspot.com/2010/04/3-jenis-sambungan-dari-paip-utama-32mm.html, hole saw bersaiz 14mm tidak dijual di Malaysia. Puas surfing guna pakcik "Google" mendapatkan hole saw 14mm dari pasaran Malaysia - tak dapat, pergi cari kat kedai hardware - pun saiz yang ada cuma 12mm dan terus lompat ke saiz 16mm.

0 comments

Sunday, April 4, 2010

3 Jenis Sambungan dari Paip Utama 32mm kepada Paip Sub 16mm

Sunday, April 4, 2010
Aku memang suka melukis, lebih-lebih lagi lukisan yang ada faedah. Dah berkecimpung di dalam industri pertanian ni, aku suka meng"Google" untuk mencari maklumat tentang pemasangan sistem fertigasi. Agak sukar untuk mendapatkan maklumat seperti ini di internet.

0 comments

Saturday, April 3, 2010

Hujan Ribut di Parit Raja 2.30pm 3-April-2010

Saturday, April 3, 2010
Setiap hari, setiap petang pasti hujan akan turun di Batu Pahat...di Parit Raja khususnya.

Petang tadi tepat pukul 2.30petang, hujan turun lagi....tetapi kali ini ia turun bersama-sama dengan angin kencang.

2 comments