Taman Budiman, Parit Raja, Batu Pahat


Selamat datang ke blog Tanaman Fertigasi kami. Kami baru mula bergiat sebagai petani secara sambilan dengan perkongsian modal.

Blog ini hanya sebagai catatan dari pengalaman yang telah kami tempuhi sepanjang penglibatan kami dalam bidang ini.

Kini, kami maju setapak lagi di mana kami juga telah cuba mempelajari cara-cara untuk memasang sistem fertigasi.

Monday, August 9, 2010

Gambar-gambar terkini - Fertigasi Pemanis

Monday, August 9, 2010
Pokok-pokok mula bercabang dan mengeluarkan bunga.

Tumbesaran pokok terung pun OK.


28 comments

Thursday, July 29, 2010

Anak pokok kacang panjang

Thursday, July 29, 2010

1 comments

Tuesday, July 27, 2010

Tapak Fasa Kedua

Tuesday, July 27, 2010
Alhamdulillah, anak pokok cili juga telah berjaya selamat dipindahkan ke tapak Fasa Kedua. Meter EC pulak buat hal, ada ke patut air paip bacaannya 1.4.

1 comments

Sunday, July 25, 2010

Tapak fasa pertama

Sunday, July 25, 2010
Alhamdulillah, tapak fasa pertama telah dibersihkan sepenuhnya. Rancangan diubah. Mula-mula plan rancang nak tanam lada semula, tetapi setelah memikirkan ditimbang akan permintaan kacang panjang yang meningkat menjelang hari raya aidilfitri......kami mengambil keputusan untuk menanam pokok kacang panjang.

0 comments

Monday, July 19, 2010

Pindah Anak Pokok Cili - Fertigasi Pemanis.

Monday, July 19, 2010
Anak pokok cili telah selamat dipindahkan ke polibag. Ada lebih kurang 30 lagi polibag belum berpokok. Tak cukup anak pokok, mungkin kena serang makan serangga masa menyemai pokok sedang membesar.

1 comments

Monday, July 5, 2010

Akhirnya siap - Fertigasi Felda Pemanis

Monday, July 5, 2010

Alhamdulillah, akhirnya saya dapat menyiapkan tapak fertigasi di Felda Pemanis. Walaupun hujan gerimis, kami tetap meneruskan pemasangan paip untuk sistem fertigasi. Untuk projek kali ini, saya memasang paip utama betul-betul di tengah-tengah tapak (mudah nak kawal air ke kiri dan ke kanan tapak fertigasi)

1 comments

Monday, June 21, 2010

Perkembangan Terkini - Projek Fertigasi Felda Pemanis

Monday, June 21, 2010
Hujung minggu (19-20 Jun-2010), pembinaan tapak fertigasi lada di sambung lagi. Setelah memikirkan tentang keadaan cuaca yang tersangat panas terutamanya ketika tengahari, maka kami mengamibl keputusan untuk memasang net (50%). Keliling net, atas net.....ini tidak dinamakan Rumah Lindungan Hujan....

0 comments

Monday, May 24, 2010

Balik Kampung

Monday, May 24, 2010
Minggu ni balik kampung (Felda Pemanis) lagi, dengan misi ingin meneruskan pembinaan tapak tanaman fertigasi.


2 comments

Monday, May 17, 2010

Fasa Pertama - Tebang, Fasa Kedua - Hampir Siap

Monday, May 17, 2010
Tapak tanaman fasa pertama yang dimulakan pada Nov-2009, kini dalam proses pembuangan pokok-pokok lada yang telah tua dan

0 comments

Tuesday, May 11, 2010

Manfaatkan Kawasan Tanah yang Ada

Tuesday, May 11, 2010
Projek tanaman fertigasi diperluaskan lagi. Kali ini bukan di Taman Budiman, Parit Raja...tetapi di perkampungan tanah rancangan berdekatan sempadan

0 comments

Thursday, May 6, 2010

Panduan Membuat Benih Sendiri

Thursday, May 6, 2010

Terjemahan artikel dari laman web - http://www.thechileman.org/guide_seedsaving.php

Panduan: Penyimpanan Biji Benih. Ditulis oleh Mark Mcmullan

Cili adalah tanaman yang hebat. Tumbuhan yang hebat ini menghasilkan berbagai-bagai jenis lada cili, yang mana mempunyai bentuk, saiz, warna, rasa, dan tahap kepedasan yang tidak terkira banyaknya. Lada cili, jika dipetik dengan betul, merupakan sumber biji benih yang berdaya hidup. Biji benih ini boleh dijaga, dan disimpan, supaya boleh menghasilkan tumbuhan percuma dari jenis kesukaan anda untuk tahun-tahun yang akan datang.


0 comments

Tuesday, May 4, 2010

Projek Fasa kedua - perkembangan

Tuesday, May 4, 2010
Keadaan cuaca yang hujan hampir setiap petang yang membantutkan "progress" fasa kedua kami, nampaknya telah berakhir. Kini projek fasa kedua yang telah tertangguh hampir sebulan dapat dimulakan semula.

2 comments

Tuesday, April 27, 2010

Berakhirnya buah musim kedua...

Tuesday, April 27, 2010
Bermula dari awal April-2010, kerja-kerja memetik buah lada dijalankan dengan giatnya. Maklumlah, kerja sambilan....tak menang tangan nak memetik buah-buah lada di pokok. Kini kerja memetik buah-buah lada telah berakhir (adalah tinggal saki baki buah yang masih kecil kat pokok) dengan hasil yang dipetik mencapai sehingga 180kg (musim pertama hanya dapat 130kg aje)....Alhamdulillah. Tak berdaya untuk memetik sendiri, kami mengupah orang memetik lada dengan kadar upah

1 comments

Friday, April 9, 2010

Hole Saw saiz 14mm

Friday, April 9, 2010
Seperti yang telah dinyatakan di dalam post sebelum ini, http://fertigasi-tamanbudiman.blogspot.com/2010/04/3-jenis-sambungan-dari-paip-utama-32mm.html, hole saw bersaiz 14mm tidak dijual di Malaysia. Puas surfing guna pakcik "Google" mendapatkan hole saw 14mm dari pasaran Malaysia - tak dapat, pergi cari kat kedai hardware - pun saiz yang ada cuma 12mm dan terus lompat ke saiz 16mm.

0 comments

Sunday, April 4, 2010

3 Jenis Sambungan dari Paip Utama 32mm kepada Paip Sub 16mm

Sunday, April 4, 2010
Aku memang suka melukis, lebih-lebih lagi lukisan yang ada faedah. Dah berkecimpung di dalam industri pertanian ni, aku suka meng"Google" untuk mencari maklumat tentang pemasangan sistem fertigasi. Agak sukar untuk mendapatkan maklumat seperti ini di internet.

0 comments

Saturday, April 3, 2010

Hujan Ribut di Parit Raja 2.30pm 3-April-2010

Saturday, April 3, 2010
Setiap hari, setiap petang pasti hujan akan turun di Batu Pahat...di Parit Raja khususnya.

Petang tadi tepat pukul 2.30petang, hujan turun lagi....tetapi kali ini ia turun bersama-sama dengan angin kencang.

2 comments

Wednesday, March 31, 2010

Fasa Kedua.....

Wednesday, March 31, 2010
Kami merancang untuk membuat fasa kedua tanaman cili fertigasi di tepi rumah Cikgu Naza (corner lot) yang boleh menempatkan sebanyak 200 pokok.

0 comments

Thursday, March 25, 2010

Kepentingan Sistem Aras-Air

Thursday, March 25, 2010
Bagi setiap projek yang dipasang oleh NZkota, kita akan dapat melihat bahawa sambungan paip 16mm yang keluar dari paip utama 32mm dipasang seperti gambar

0 comments

Wednesday, March 24, 2010

Video Tutorial - Cara Guna Kalkulator Fertigasi

Wednesday, March 24, 2010
Untuk menggunakan kedua-dua kalkulator yang terdapat diblog ini, sila lihat VIDEO TUTORIAL yang telah saya upload ke Youtube....

Selamat mencuba.

0 comments

Tuesday, March 23, 2010

Keadaan Tapak Tanaman Terkini - 23 March 2010

Tuesday, March 23, 2010
Lorong laluan hampir tertutup.....

2 comments

Monday, March 22, 2010

Pokok Tumbang....

Monday, March 22, 2010
Alhamdulillah, selepas kemarau yang agak panjang (dari pertengahan bulan Jan-2010~awal March-2010), hujan mula turun pada sebelah petang bermula dari 15-March-2010.

0 comments

Perkembangan Tumbesaran Pokok Cili Centil

Ini adalah gambar perkembangan tumbesaran pokok cili centil di tapak tanaman kami. Untuk projek pertama ini, kami menggunakan kaedah pemberian baja dengan kepekatan yang berlainan dari yang biasa dan hasilnya,

2 comments

Friday, March 19, 2010

Pemindahan Anak Pokok Cili Centil

Friday, March 19, 2010
Proses pemindahan anak pokok dari tapak semaian ke polibeg dilakukan oleh NZkota pada 5-Dec-2009. Proses ini biasanya dilakukan pada sebelah petang bagi mengelakkan anak pokok layu.

0 comments

Dari Tanah Kosong kepada Tapak Tanaman


Gambar di atas adalah gambar tanah kosong sebelum kami memulakan projek penanaman lada cili secara fertigasi (bertarikh 2-NOV-2009).

1 comments